Proč používat dřevěné nádobí

Výhody konzumace z dřevěného nádobí

 

Historie používání dřevěného nádobí sahá až do doby železné. S příchodem levné glazované keramiky na konci 17. století, se stalo méně populární.

 V poslední době dřevěné talíře a mísy získávají na popularitě jako ekologická volba nádobí. Ale jsou pro Vás to pravé? Abych Vám pomohl s Vaším rozhodnutím, nastíním výhody a nevýhody požívání dřevěného nádobí.

Přírodní

Dřevo je přírodní materiál. Znamená to, že je biologicky odbouratelné a obnovitelné. Snadno se v přírodě rozloží a vrátí se do ní formou živin pro ostatní rostliny.  Dřevo je udržitelným materiálem za předpokladu, že dřevo, které použijeme nahradíme stejným množstvím zasazených stromů. Dřevo je totiž vedle slunečního záření, vody, větru, geotermální energie či bioplynu významným zdrojem obnovitelné energie.

Uklidňující

Manipulace s dřevěnou mísou nebo talířem je velmi příjemný hmatový vjem. Výzkum ukázal, že máme hluboké spojení s přírodou a pozitivně reagujeme na biofilní design (lidská potřeba spojovat se s přírodou). Použití dřevěných talířů, misek a pokrmů může posílit toto spojení s přírodou v našem každodenním životě. V důsledku toho zvýšíme náš pocit pohody.

Dlouhotrvající

Další důležitou vlastností dřeva je jeho trvanlivost. Kvalitní dřevěné nádobí je mimořádně dlouhotrvající. Je-li opečováváno, udrží svůj dobrý vzhled dlouhodobě. Jeho houževnatost ho předurčuje k dlouhodobému každodennímu používání.

Výhody oproti plastu

Šetrné k životnímu prostředí

Jak bylo řečeno, dřevo je přírodní materiál. Jako takové je součástí zemského cyklu a rozkládá se, aby byl přirozeně recyklováno. Všechny formy plastů jsou vytvořené průmyslovými chemickými procesy, s využitím neobnovitelných zdrojů a jsou zdrojem znečištění ovzduší. Je všeobecně známo, že plast je skutečný problém pro planetu a volně žijící zvířata. Je to proto, že jakmile se zlikviduje, trvá stovky let, než se rozpadne. Bohužel i po tak dlouhé době se plně nerozloží, ale jen degraduje na menší a menší kousky – mikroplasty. Tyto mikroplasty jsou nyní považovány za hlavní hrozbu pro volně žijící živočichy, protože jsou zvířaty požívány a nyní si našly cestu i do lidského potravinového řetězce. Nakládání s plastovým odpadem a jeho spalování způsobuje problémy životnímu prostředí. Eliminace používání plastů je tak skvělým způsobem, jak pomoci planetě.

Naproti tomu výroba a zpracování dřeva spotřebovává mnohem, mnohem méně energie než u plastů, což dává dřevěným výrobkům výrazně nižší uhlíkovou stopu.

Čisté

Je to mylná představa, že dřevěné povrchy jsou špinavější nebo nějak ne tak čisté jako plast. Dr. Dean Cliver, profesor bezpečnosti potravin na Kalifornské univerzitě, provedl výzkum porovnávající hladiny bakterií na dřevěných a plastových prkénkách. Zjistil, že dřevo skutečně zachovává méně bakterií než plast. Bylo také prokázáno, že dřevo je přirozeně antibakteriální.

Zdravé

Negativní dopad plastů na lidské zdraví je stále znepokojivější. V každé fázi svého života plast poškozuje naše zdraví. Během své těžby a výroby uvolňuje emise, které zahrnují benzen, polycyklické aromatické uhlovodíky, těkavé organické sloučeniny a více jak 170 toxických chemických látek. Při používání plastových výrobků existuje riziko požití anebo vdechnutí mikroplastických částic a stovek toxických látek. Tato expozice může vést k zánětu, genotoxicita, oxidační stres, apoptóza a nekróza, které jsou spojeny s negativními zdravotními výsledky od kardiovaskulárních onemocnění po rakovinu a autoimunitní nemoci. Nakládání s plastovým odpadem, jako je spalování, uvolňuje toxické látky, včetně těžkých kovů, jako je olovo a rtuť, kyselé plyny a částice, které mohou vstoupit do vzduchu, vody a půdy a způsobit přímá i nepřímá zdravotní rizika

 

Výhody oproti porcelánu/keramice

Udržitelné

Zřejmou výhodou dřeva nad porcelánem je jeho houževnatost. Odhoďte kus porcelánu a pravděpodobně se roztříští na spoustu malých úlomků. Dřevo je naopak velmi odolné a dobře se vyrovná s hrubou manipulací. Pusťte ho a sledujte, jak se odrazí.

Tiché

Často přehlížená vlastnost dřeva je „tichost“. Žádné cinkání, vrzání jako u keramiky.

 

Nevýhody dřevěného nádobí

Nyní, než se rozhodnete pro dřevěné nádobí, je tu několik nevýhod na zvážení, které Vám pomůžou se rozhodnout.

Mikrovlnná trouba

Bohužel, dřevo je nepoužitelné v mikrovlnné troubě. Neshoří, ale kvůli obsahu vody ve dřevě se nádobí ohřeje a může prasknout, nebo se pokroutit.

Myčka

Dřevěné talíře a mísy také nejsou vhodné pro myčku nádobí a musí se mýt ručně. Nedoporučuje se, aby dřevěné předměty zůstaly dlouho namočené. Po použití je hned umyjte jarovou vodou, opláchněte, osušte útěrkou a na odkapávači nechejte uschnout.

Skvrny

Dřevo se může obarvit a absorbovat pachy, zvláště když přijde do styku se silně zbarvenými potravinami, jako je červená řepa, těstovinová omáčka nebo nápoje, jako je čaj. Nicméně, kyselé potraviny, jako jsou rajčatové omáčky nebo mastné potraviny dřevo nepoškodí. V průběhu času skvrny zesvětlají a stanou se součástí patiny dřeva. To je součástí procesu postupného stárnutí dřeva.

Potřebuje péči

Dřevo není bezúdržbové. Dřevěné nádobí potřebuje trochu péče. Naštěstí vše, co musíte udělat je, jednou za čas ošetřit dřevěné nádobí olejem v potravinové kvalitě – kokosový olej, lněný olej. Je úžasné, jak jej olej oživí a po vyleštění rozsvítí do hedvábného lesku.

Není levné

Kvalitní dřevěné nádobí není levné. Nicméně, vezměte v potaz, že Vám bude sloužit déle než keramika. Pokud se rozhodnete ke koupit dřevěného nádobí, považujte to za investici, která ušetří peníze v dlouhodobém horizontu. Nákup jednoho nebo dvou kusů dřevěného nádobí je dobrý způsob, jak vyzkoušet dřevo a přesvědčit se, jestli je pro vás to pravé ořechové.

Shrnutí

Na závěr je tu spousta výhod pro výběr dřevěného nádobí. Je přírodní, uklidňující, šetrné k životnímu prostředí, čisté, zdravé a trvanlivé. Navíc, pokud se o něj řádně stará, vydrží po generace. Ale především, při jídle máte příjemný hmatový vjem, užijete si tichost a jídlo Vám vydrží déle teplé.

Dobrou chuť!